Friday, November 9, 2012

Подготовка на школки / Clams



Состојки 
  • 800 гр школки
  • 4 лажички маслиново масло
  • 200 мл бело вино
  • 2 чешниња лук 
  • 40 гр путер
  •  китка магдонос
  •  500гр домат
Подготовка 


  
Потребно е малку школките да се варат за да се отворат.
Исцедете ги и исчистетеги . На загреаниот путер и масло пропржете ги 
лукот, исецканите домати. Па додатете ги веќе обарените и исчистени 
школки сипете го виното и варете ги на тивок оган 30 мин. Декорирајте со магдонос.



Ingedients:

  • 800 g clams
  • 4 tablespoons olive oil
  • 200 ml white wine
  • 2 garlic, chopped 
  • 40 g butter
  • bunch of parsley
  • 500 g tomatoes


Preparation 

Boil the clams to open. 
Drain and clean them. Heat the butter and oil and add the garlic and chopped tomatoes.Then add the cleaned clams and wine. Cook over on  a low heat, about 30 min. Decorate with parsley.   


                   

No comments:

Post a Comment