Monday, November 12, 2012

Пица на жар со врган / Grilled pizza with vrgan

Состојки 


  •     1дл вода
  •     1,5 кг брашно                        
  •     1,5 дл млеко
  •     1 кафена лажичка сол
  •     1 кафена лажичка  шеќер
  •      5 гр квасец
  •      0.4 дл масло
  •      60 гр путер


      Подготовка


 Горе наведените состојки треба добро да се измешаат за да се добие
 хомогена смеса. Па откако ќе нарасти тестото повторно добро се меси и се дели на еднакви делови , кои повторно се оставаат да нараснат.После тоа тестото може да се обликува и да се стави во плех , каде што претходно на дното е посипано брашно. Вака обликуваното тесто го премачкуваме со доматно пире па ги ставаме останатите состојки
кашкавал, шунка, врган и оригано.

Ingredients:




  • 1 dl. water
  • 1,5 kg flour 
  • 1, 5 dl milk 
  • 1 tablespoon salt
  • 1 tablespoon sugar     
  • 5 g yeast 
  • 0,4 dl oil 
  • 60 g butter

Preparation 

All the ingedients mix to get homogeneous mixture. Allow to rise the dough and then shaped and placed in a baking pan that previously sprinkled with flour. Now the dough is coated with tomato paste and add cheese, ham, vrgan (kind of mashroom) and oregano.


1 comment: